Xzero är ett svenskt företag som har satsat 20 år på FoU för ny teknik för processvatten inom mikro- och nanoelektronikindustrin.

Grundidén är att återanvända processvattnet – från avloppet till ultrarent vatten. Den senaste utmaningen har varit att avskilja även de minsta nanopartiklarna.

Tester på Kungliga Tekniska Högskolan och Svenska Miljöforskningsinstitutet (IVL), Clarkson University (USA), Manta Inc (USA) och Anton Paar (Österrike) har bekräftat att Xzeros teknik är effektivare än befintlig teknik för att ta bort nanopartiklar från vatten.

Xzero har sedan slutet av 2018 och framåt utvecklat och byggt demonstrationsanläggningar för KTH och imec.

I kommersialiseringsfasen kommer Xzero att fortsätta samarbetet med imec. Imec har kontor i Belgien, Nederländerna, Taiwan, USA, Kina, Indien och Japan och en personal på cirka 4000 personer, inklusive flera hundra personer från ledande internationella nanoelektronikföretag. Därigenom kommer vi att kunna nå den största delen av Xzeros framtida kunder.

Xzero 2020

Miriam berättar om hur Coronapandemin påverkat bolaget.

Mer inför hösten 2020

Andreas berättar om Xzeros planer inför hösten 2020.

PhD-studenten Imtisal E-Noor berättar om  Xzeros samarbete med Imec där hon arbetar med att rena vatten åt halvledarindustrin.

Ledningsgrupp

 • Miriam Åslin
  Miriam Åslin PROJEKTLEDARE
 • Aapo Sääsk
  Aapo Sääsk ORDFÖRANDE
 • Vakant
  Vakant VD
 • Henrik Unné
  Henrik Unné Styrelsemedlem
 • Håkan Klingén
  Håkan Klingén Styrelsemedlem

För en uppdaterad affärsplan (på engelska), kontakta oss.